Büyü yazıyla yakından ilişkilidir (aslında, büyük dinlerin çoğunun kutsal bir metni temel alması da bu bağlamda ilginçtir). Modern “gramer” sözcüğü büyü kitaplarını tanımlamak için kullanılan “grimoir” sözcüğünden türetilmiştir, Mısırlı büyü tanrısı Thot ise aynı zamanda yazı tanrısıdır. Bu yakın ilişki …
Gizli bilimlerin tarihçesi ve felsefesi.. “Üç kere büyük Hermes (İdris Peygamber)” başlıklı makalemizde Hermes’e indirildiği iddia edilen 30 sayfalık Hermetik öğretinin (Corpus Hermeticum), binlerce yıl boyunca Eski Mısır’dan Kadim Yunan’a ve oradan İslam dünyası ve Anadolu Aleviliğine yolculuğundan bahsetmiştik[1]. Burada …
Eski Türk İnanışlarının İslam İnancı İçerisinde Yaşatılması Hususu Eski Türklerin doğada birtakım gizli güçlerin varlığına inandıkları[1], bu gizli güçlerin Orhun Kitabeleri'ndeki “yer-su” (yar-sub) tabiriyle, Uygurlar'da “yir-suv” tabiriyle ifade edildikleri bilinmektedir. Hemen hemen bütün halk inanışlarında görülmekte olan doğa unsurlarına duyulan …
Ortaçağ Avrupa’sında bitkilerin ve hayvanların büyü ve benzer kötücül amaçlarla yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu kullanımın her zaman kötü amaçlı olmamakta (kara büyü), sağaltım ve yenilenme amacıyla da (ak büyü) hayvanlarda ve bitkilerde var olduğuna inanılan doğaüstü güçler yardıma …
Hayvan Bağırsaklarından Geleceği Okuma Teknikleri Bugün üzerinde çokça tartışılmakla birlikte Orta Asya halklarında, hayvanların bağırsaklarından geleceği okuma tekniğine ilişkin bilinenlerin oldukça sınırlı olduğu söylenebilir. Roux, Plan Carpin'in Moğolların bağırsak aracılığıyla kehanette bulunduklarını söyleyen tek batılı gezgin olduğunu belirtir. Bu kehanet …
Büyü, harika bir güç-etki yetisidir, en yüksek gizemlerle doludur, en gizli şeylerin, doğanın, gücün, niteliğin, tözün, güç-etkileriyle birlikte derinlemesine düşünülmesini içerir. Büyü, doğanın tüm bilgisini içerir. Büyü, şeyler arasındaki değişimle, uzlaşmayla ilgili şeyleri öğretir. Böylece büyü bir şeyi başka bir …