Astroloji

Astroloji için çeşitli tanımlar yapılabilir. Bu tanımların bazılarında Astrolojinin bilim olduğu öne sürülür. Bunun başlıca nedeni ise Astrolojinin sözlük anlamından geldiğini bilmemiz gerekir. Astroloji, “Astro” ve “Logos” kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkar. Astro – Logos ise yıldız bilimi anlamına da gelir. Astro – Logos un ortaya çıkışından insanların yıldızlara olan ilgi arttıkça “Astro” – “Nomos” yani Astronomi ortaya çıkar. “Astro” – “Nomos” ise yıldızların kanunlarını inceleyen bilimi anlatır. Dolayısıyla geçmişte “Astro-Logos” kelime anlamı itibariyle yani Astroloji bir bilim olarak ortaya çıkmıştır. Astroloji Bilimi ortaya çıktığı dönemde hedef sadece zamanı anlamaktır. Zamanı anlamaya çalışmak ise, gece ve gündüzün ne kadar sürdüğünü, mevsimlerin nasıl oluştuğunu, gece görülen yıldızların nasıl hareket ettiğini tarihsel süreçte Astrolojinin yerini Astronomi ye bırakmasına neden olmuştur. Astroloji ise bu süreçlerin sonucunda olan olaylara göre o günkü insanları yönlendiren bir sistem haline gelmiştir.
Astroloji insanoğlunun ilgilendiği en eski ilimler arasındadır. Astroloji uzun süre bilim dalı sayılmıştır. Zaman içinde ise bir kehanet sistemi haline gelerek bir sanat halini almıştır. Astronomi ile Astrolojinin farkı ise, Astronominin “NESNEL”, Astrolojinin “ÖZNEL” olmasıdır. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır. Astronomi belirli ölçümlere dayalı olduğu için deneylerin sonucunda ortaya çıkan veriyi bunları nesnel değer olarak kabul eder. Ve bu değer kişiden kişiye değişmediği için Astronomi “NESNEL” bir bilimdir. Öznel değerlerin ise nesnel bilgilerin karşıtı olarak bireysel bilgi ile kazanıldığını söylemektedir. Yani kişilerin bulundukları ortama ve deneyimlerine göre değişim gösterir. Bu yüzden Astroloji “ÖZNEL” bir bilim kabul edilebilir. Günümüzün pozitif bilim teorileri hem nesnel hem de öznel bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir.
Buna rağmen geniş anlamda Astroloji insanın evren ve kozmik güçlerle olan ilişkilerini inceleyen, başarı ve başarısızlık oranlarını, hangi konularda şanslı, hangilerinde şanssız olduğunu anlamaya çalışan, hangi dönemlerde ne gibi kozmik etkiler altında kalarak, nelere uygun olduğunu araştıran bir sanattır.
Bu bilgilerin ışığında son bir tanım yapmak gerekirse Astroloji; kozmos içerisindeki güçlerin (ki bu en yakın anlamda Güneş sistemindeki gezegenlerdir, asla yıldızlar değildir.) genel seviyede dünya üzerindeki enerjilerin şekillenmesi (makro kozmos), insanın ve insan topluluklarının (mikro kozmos) üzerindeki etkilerini ve sonuçlarını yorumlayan bir düşünce sistemidir. Astrolojinin matematiksel bir temele sahip olduğunu. Astronomi ile paralel çalışmalarında görebiliriz. Yıldız hareketleri, yıldız konumlar ve birbiri ile olan ilişkilerini Astronomik gözlemlerle bulunmuş gök günlüklerinde (Ephemeris) buluruz. Bu ise Astrolojinin gerçek anlamda pozitif temellere sahip olduğunu gösterir.Astrolojinin ikinci boyutu ise, anlamındadır. Yıldızların hareketlerinin matematiksel olarak hesaplanmaları dışında, enerjilerin oluşturabileceği etkiler. Bu ise astrolojinin gerçek anlamda pozitif temellere dayandığını gösterir. Ayrıca Astroloji, yıldızların hareketlerini matematiksel olarak hesaplarken, etkin enerjileri oluşturabildiğini de kabul eder. Astroloji sonuç olarak oluşmuş bir kavramdır ve yoruma dayalıdır; ya da bir kültür ve de sanattır.
Astroloji evrende uyum ve simetrinin var olduğunu ayrıca herkesin bu uyum ve simetrinin bir parçasını oluşturduğunu öğretir. Bu yüzden astrolojiyi hayatı açıklamaya yardım eden bir felsefe gibi düşünmeli ve onun kehanette bulunan bir sanat ya da bilim olmadığını idrak etmelisiniz. Astrolojinin amacı bize olanlar için gezegenleri suçlamak değil, aksine gezegenlerle ilgili belirtiler yardımıyla kendimiz hakkında bir şeyler öğrenmektir. Kendimizi açıkça gördüğümüz zaman yeni özelliklerimizi kolayca keşfedebilir ve hayatımızı daha dolu, daha amaçlı, daha yaratıcı hale getirebiliriz.
Astrolojide çokça karşılaşacağımız bir kelime de Zodyak’dır, bunun Türkçe karşılığı ise Burçlar Kuşağı’dır. Gerçek kelime anlamında zodyak hayvanlar dairesi anlamına gelmektedir. Bu burçlar kuşağı bizim galaksimizde (Samanyolu) çeşitli isimlerle adlandırılmış takımyıldızlar dizilimidir. Bu dizilim galaksimizin orta çizgisine (Ekvator) +8° ve -8° lik kesişme ile bir yörünge üzerinde sıralanmıştır
Eğitim Özellikleri
- Dersler 4
- Sınavlar 0
- Süre 50 saat
- Yetenek seviyesi Tüm seviyeler
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 10
- Değerlendirme Evet