Mitolojinin kökünü oluşturan mit kavramı, insan ve toplum bağlamında kadim bir kültürel olgu olarak tanımlanabilir. İnsanın kendi varoluşunu ve var olduğu dünyayı tanımlama çabasının bir karşılığı olarak mitler, bütün dünya toplulukları üzerinden izi sürülebilecek bir gerçekliktir. İnsan ve dünyaya ilişkin her türlü olgunun kökenine bir yanıt arayan ve başlangıcın öyküsüne odaklanan mit evrensel anlatıların oluşturduğu çok katmanlı bir kültür öğesidir. Mit ve mitoloji kavramlarının açıklandığı bu bölümde Yunan mitolojisine kaynaklık eden metinler de ele alınmaktadır.
Yunan mitolojisinin temelini evrenin kökenine, nasıl oluştuğuna ilişkin mitler, başka bir deyişle kozmogoni oluşturur. Dünyanın var olmadığı bir zamanı, düzenden önceki düzensizliği konu alan bu köken anlatısı, insanın dünyaya nasıl ve neden geldiğine yanıt arayan bir tür başlangıç mitidir. Yunan mitolojisinin –ve genel olarak bütün dünya mitolojilerinin- kozmogoni mitinde, tanrıların özel alanı olarak tanımlanabilecek doğaüstü bir dünya anlayışı söz konusudur.
Yunan mitolojisinde insanın kökenine ilişkin iki farklı mit söz konusudur. Bunlardan biri, Titanların soyundan gelen Prometheus’ un kilden biçimlendirerek insanı yaratması efsanesi, diğeriyse Hesiodos’un İşler ve Günler metninde aktardığı insanın çağları anlatısıdır. İnsanın yaratılışı, insan soyunun farklı özellikler barındıran çağları, tanrılar-insanlar ayrışmasında insanlardan yana bir yaklaşımı benimseyen Prometheus, insanların cezalandırılması için yaratılan Pandora, insan soyunun bir kadın bir erkek dışında yok edildiği Tufan bu bölümün konuları arasındadır.
- Dersler 61
- Sınavlar 0
- Süre 8 Hafta
- Yetenek seviyesi Her Seviye
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 0
- Değerlendirme Evet